Stilte en Burn out

Omdat ik coördinator ben van de Dag van de Stilte in Zwolle en omgeving spreek ik als vanzelf met verschillende mensen over het nut van stilte. Ik krijg vragen en er ontstaan gesprekken. Wat is het belang voor mij van stiltemomenten in het leven en wat heeft dit te maken met burn-out? Vroeger vond ik ‘stilte’ vooral zweverig en niet voor mij weggelegd. Het ergens ‘stil ‘ moeten zijn vond ik vaak helemaal niet een leuke ervaring. Terwijl je juist door stilte, weet ik nu, met beide benen op de grond gezet wordt en rust kan ervaren.

Eén op de zeven mensen ervaart burn-out verschijnselen

Het praten over stilte brengt mij ook terug naar al die jaren dat ik het helemaal niet nodig vond om stil te zijn. Ik leefde in een wereld van alleen maar ‘doen’ en ging hier helemaal in op. Ik was me niet bewust van diegene die het ‘doen’ aan het ‘doen’ was. Eén op de zeven mensen ervaart burn-out verschijnselen. Ook in mijn praktijk ontmoet ik deze mensen die niet lekker in hun vel zitten. Eén op de zeven mensen vind ik heel veel! Helemaal omdat ik denk dat verschijnselen van burn-out er ook vaak mee heeft te maken dat je afgescheiden bent van jezelf en de wereld om je heen. Dit terwijl in verbinding zijn met onszelf en de wereld om ons heen liefde kan stromen. Dan ontstaan er fundamentele veranderingen van binnenuit en kan je verbinding ervaren en deuren openen en nieuwe mogelijkheden zien.

Stressymptomen

Wanneer je maar doorgaat met ‘doen’ zonder te weten wie dat ‘doen’ aan het doen is kan je stress, wisselende emoties, onrust en lichamelijke klachten ervaren. Dit kan leiden tot een burn-out. Zover hoeft het echt niet te komen. Ikzelf ben ook iemand die het ‘doen ‘ als heel krachtig kon ervaren. Het had grote invloed op mijn leven en gedachten. Als een robot bijna volgde ik mijn ingevulde dagen uit mijn agenda. Ik zag mijzelf niet als oorzaak van de negativiteit, onvrede, de spanning en stress die ik ervaarde. Dat waren de omstandigheden waarin de ‘doener’ verkeerde.

Het is vaak zo dat men denkt dat het aan de omstandigheden ligt en deze van buiten willen veranderen waar mogelijk. Dus of iets nieuws zoeken of veilig in de situatie blijven. Je blijft in de situatie van onvrede of zoekt het in een nieuwe functie; stopt met een hobby; klaagt over je bureaustoel vanwege je rugklachten; gaat leuke uitjes verzinnen ter afleiding; gaat je terugtrekken. Je kijkt uit naar een vakantie die nog twee maanden op zich laat wachten. Een vakantie waar lekker veel afleiding is en de ‘doener’ lekker kan doenof de onrust vaak nog meer gevoeld kan worden omdat de ‘doener’ van plan is ineens niets te gaan doen.

Nu kan het zijn dat jij dit herkent en ook iemand bent die alleen maar aan het ‘doen’ is en niet kijkt naar wat de spanning en stress veroorzaakt. Kijk eens, zonder oordeel, naar je huidige gedachtestroom en sensaties in je lichaam op dit moment. Hoe vaak ben jij waarnemer van je gedachten en je lichaam?
Je kan zoveel meer innerlijk geluk ervaren wanneer je luistert naar je innerlijke zelf en je hart opent.

Stilte brengt zingeving

Wat is stilte dan voor mij? Voor mij is ‘stilte’ de verbinding aangaan met mij zelf en waarnemer zijn van wat ik denk, voel en aan het doen ben. Even stil staan en een stapje terug nemen in de vorm van verschillende meditatievormen. En tijdens de dag in contact blijven met de ‘stilte’ in mijzelf en er naar luisteren. Met aandacht bewust aanwezig zijn. Dit zorgt voor bewustzijnsgroei en heldere ingevingen en handelingen.

Dit lukt heus niet altijd, maar heel vaak wel. Er komen dan diepe ervaringen, hartsverbindingen, intuïtieve ingevingen, leuke toevalligheden op mijn pad. En ik kan juist heel veel doen zonder dat het mij veel energie kost. Wanneer ik mij rot of gespannen voel ben ik mij bewust dat iets van binnen om aandacht vraagt. Ik houd dan zelf leiding hierover en dat is een heel ander soort van lijden. Ik laat mij hier niet door beheersen en laat gedachten en emoties het niet overnemen.

Het is naar een heel diep niveau terugkeren in jezelf. Vaak ervaar je zelfafwijzing, overtuigingen, verlangen naar liefde, goedkeuring en waardering . Het is een bevrijding om te weten dat je niet je overtuigingen, emoties en gedachten bent. Dit verbindt je met je echtezelf, je ‘zijn’ en maakt een opening voor liefde, jezelf, intuïtie en stilte. Vanuit stilte ontstaan heldere intuïtieve ingevingen die je een signaal of boodschap geven welke eerste stap je kan zetten. Dit geeft de mogelijkheid om je pad te volgen, flow te ervaren en te bewegen vanuit stilte.

Burn-out verschijnselen

Wanneer heb je nou te maken met burn out verschijnselen? Wat ik weet is dat ik in mijn oude persoon tijdens het ‘doen’ op de koop toe nam dat ik er onder leed, stress ervaarde, onvrede en schouder- en rugklachten kreeg. Ik was vooral bezig om alle ‘plaatjes’ die ik onbewust en bewust had gecreëerd werkelijkheid te maken. En leuke ervaringen te zoeken.

Ik was mij niet bewust dat ik een groot deel van het lijden zelf veroorzaakte. Ik had er ook baat bij om dit leventje vol te houden door de enorme steun om mij heen! Hoe wonderlijk, maar wij steunen elkaar graag bij de onvrede die we ervaren. Ik was niet de enige die de onvrede ervaarde en zo ontstond er een prettig ‘wij’ gevoel. De herkenning van collega’s die hetzelfde ervaarden, de klanten,managers, promoties, successen, de leaseauto, de ‘ja’ knikkende mensen om mij heen maakten veel goed. Ik zocht ook vooral mensen op die mij begrepen en het zelfde ervaarden, gelukkig waren er dat heel veel! Heerlijk dat oude ‘wij’ gevoel, of toch niet?

Nee, achteraf voelde ik me er totaal niet mee verbonden. Het leuke was dat hoe meer ik met mijn zelfonderzoek en stilte bezig ging hoe meer ik op afdelingen terecht kwam waar ik meer in vrede met mijzelf was en positiviteit ervaarde. Hoe meer ik er achter kwam hoe veel verbinding ik wél ervaarde tijdens de gesprekken met sommige klanten. Ik had altijd oprechte interesse in de klant en zijn verhaal. Niet voor niets doe ik het werk wat ik nu doe. Hiervoor heb ik moeten loslaten wat ik had opgebouwd en we willen liever niets verliezen. Ook wist ik niet wat ik kreeg en dat weet ik nog steeds niet, dat is ook eng voor een persoon. En toch vanuit die ruimte kun je meestromen met het leven zoals het bedoeld is.

Symptomen van burn out

Burn-out, ik heb het niet zover laten komen. Ik denk dat veel geholpen kunnen worden door de verbinding met zichzelf te herstellen. Niet in verbinding zijn met jezelf kan je weken, maanden, jaren en zelfs een heel leven vol houden. Verbinden maakt ruimte, helderheid en een gevoel van grote verbondenheid met alles om je heen. Het opent deuren naar een leven waarvan je misschien diep van binnen weet dat het bestaat. Burn-out verschijnselen zijn de moeite om zelf of met hulp van iemand te onderzoeken. Het zijn klachten waar vaak van gevraagd wordt om het zelf aandacht te geven.

  • Je hebt geen zin en energie om nog iets te ondernemen;
  • Je piekert veel en loopt over met gedachten;
  • Erg vermoeid. Soms door slecht slapen;
  • Gezondheidsklachten: duizelig,rugpijn, schouderklachten, maagklachten, hoofdpijn;
  • Besluiteloosheid;
  • Vergeetachtig;
  • Niet weten wat je wilt;
  • Steeds afleiding zoeken;
  • Je zoektocht als onprettig ervaren;
  • Je kan steeds moeilijker je grenzen ervaren;

 

Het werkt enorm bevrijdend te weten dat een groot deel van je leven bestaat uit verlangen naar liefde, goedkeuring en waardering. Dat we dit aandacht gaan geven en hier bewust van zijn maakt mogelijk ons hiervan te bevrijden en doet veel klachten verdwijnen. Het geeft mogelijkheid voor transformatie en ontspanning. Dat is super fijn…en stil. Heel stil.

Verbinding met jezelf

Coaching

Mijn werk bestaat voor een groot deel uit coaching, energiewerk en training. Bij individueel werk aan burn-out verschijnselen leer ik je bewust te worden van je gedachten, patronen en overtuigingen. Ik leer je oefeningen om de verbinding met jezelf te herstellen. Soms dragen we angsten, trauma’s en andere blokkades met ons mee waarvan ik je met energetisch werk kan bevrijden.

Wil jij individueel werken aan burn-out of burn-out symptomen dan kan het soms vergoed worden door je werkgever. Je functioneren verbetert en wanneer je tijdelijk niet werkzaam bent kan terugkeer naar werk sneller plaatsvinden. Meestal bestaat het coachingstraject uit 5 – 7 sessies van 60 minuten. Zzp’ers en ondernemers kiezen er vaak voor het als scholing of coachingskosten te declareren. Maak de kans op een burn-out of herhaling hiervan klein door fundamentele veranderingen te laten plaats vinden. Ik ga graag de verbinding aan met mensen en kijk, voel mee, waar jij je licht op mag laten schijnen.

Leer wat je voelt en ervaar ruimte om je hart te openen en je te verbinden

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.