Het leven en de ander invoelen

Vreugde, verdriet, pijn en liefde.

Een coachee in mijn praktijk: Haar man was nog maar 4 maanden geleden overleden. Ze had een bijzonder moment in het zonnetje bij zijn graf en deelde dit via app met een familielid. Het bericht terug: ‘Oh fijn het  gaat dus weer beter met je’  (Dat wil men soms ook heel graag).
Nee, ze was nog steeds in diepe rouw door het zeer plotseling overlijden van haar jonge man. En ja ze kon weer even genieten van het ontroerende, mooie moment, dat wilde ze delen. Ze geniet van gezelschap om even over koetjes en kalfjes te praten. Maar nee, het gaat nog niet goed en ze heeft het vreselijk zwaar. En dat is oke. Mooi wanneer we wat meer leren invoelen in het leven. Niet om mee te lijden, maar om mee te leven. Ik gun de mens deze verbinding met de wereld om hun heen. Een wereld met vreugde, verdriet, pijn en liefde. Je hoeft je eigen centrum niet te verlaten om je hart te openen. Ontwikkel je intuïtie om je eigen centrum te herkennen en de wereld om je heen te kunnen invoelen.

Verlies
Het overlijden van een dierbare, ontslag, burn-out, scheiding, velen kennen de enorme invloed die het kan hebben. Verlies staat hier centraal. Allemaal gevoelens en emoties worden voelbaar als verdriet, angst, boosheid, schuld, onzekerheid, eenzaamheid, schaamte, verwarring.
Deze coachee kwam op mijn pad voor heling om de scherpe randjes er wat af te halen en het zelfhelend vermogen te ondersteunen. Verder durfde ze het proces van pijn, verdriet, angst, verwarring aan te gaan.
Het helpt om niet in te vullen en goed bedoelde opmerkingen te plaatsen als: Je kan nog 20 prachtige jaren hebben straks! Als je het eerste jaar maar hebt gehad. Wij komen wel langs met kerst want je wilt vast niet alleen zijn.
Iedereen heeft zijn of haar eigen unieke proces en het is fijn niet in te vullen voor de ander. Een vraag bij deze vrouw had misschien kunnen zijn.
Hoe gaat het vandaag met je? 
Of: Wat een prachtige foto heb je gemaakt. Ik bel je straks even. Stuur een kaartje, haal een herinnering op, ga even langs. Rouwen en initiatief nemen gaan vaak niet goed samen. Laten we in verbinding blijven met onszelf, de ander en de wereld om ons heen!

Deze blog is geschreven met toestemming van coachee.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.