Een droom achterlaten, niet omdat je er genoeg van hebt.

Waarom wil ik wat ik wil?

Kan ik nog wel doorgaan met mijn droom verwezenlijken? Mijn bedrijf de liefde geven die ik het wil geven, de afdeling laten bloeien zoals ik dat zo verlang of het project leiden vanuit een creatieve stroom. Regels, oude systemen die niet meer werken, machtsmisbruik en snelle veranderingen in jezelf en van buitenaf. Wat nu?  Je blijft dezelfde strijd strijden. Slaapt slecht, hebt er genoeg van en hoort jezelf klagen. Je intuïtie raadplegen lukt niet meer terwijl dit nu de beste raadgever is. Ook veranderen omstandigheden continu in jouw leven wat om andere aandacht en focus van jou kan gaan vragen. Veel herkennen dit en worstelen met hetzelfde. Ik ontmoet deze mensen in mijn praktijk en coach ze graag: De kans is groot dat er andere prachtige dingen op je liggen te wachten.
Hoe goed en mooi onze bedoelingen ook zijn, soms vraagt iets om naar binnen te keren en open te staan voor verandering. Je verlangens hierin vasthouden en steeds opnieuw (wel honderd keer) jezelf de vraag stellen: Waarom wil ik wat ik wil? Een bijzonder mens en collega coach van mij uit België, Elisabeth van Lessen, gaf mij een prachtig boek: ‘Het plan van je verlangen – Danielle Laporte’ .

Zelfs dromen hebben een uiterste houdbaarheidsdatum
(Uit: Het plan van je verlangen – Danielle Laporte)

Helpt dat wat jij doet je vooruit? Voel je dat je bezig bent met de weg vrij maken voor goede dingen? Of ben je overdreven veel tijd aan het besteden aan pogingen om dingen in de juiste vorm te wensen, timmeren, hopen, duwen. Dan wordt het misschien tijd je droom, je werk, je bedrijf een andere richting op te sturen. Houd vast aan je kernverlangen van je droom. Dat wat je wilt hebben wanneer de droom is verwezenlijkt. Maar laat het oude doel los – dan ga je zien dat een nieuwe soort voldoening zomaar om de hoek kan liggen.  Ren naar wat je plezier geeft (maar ren niet weg van de pijn). Ieder mens heeft iets unieks te doen met zijn of haar talenten en potentieel. Thuis, in de omgeving en/of in werk. En dit mag soms knokken zijn, maar zeker niet ten koste gaan van jezelf. Neem de volle verantwoordelijkheid dat je daar komt waar jij wilt komen. 

Je bent klaar met vechten.

Ken je het verhaal van die man die zichzelf op zijn kop sloeg met een hamer? ‘Waarom sla je jezelf steeds met die hamer?’ vroeg een verschrikte voorbijganger. ‘Omdat het zo goed voelt als ik ermee ophoud’. Antwoordde de man.
 Kijk naar het bewijsmateriaal. je blijft steeds dezelfde strijd strijden. Je krijgt te weinig slaap. Je hebt er genoeg van om jezelf steeds weer te horen klagen over dezelfde stomme dingen (gejammer, gehamer, gehamer). Je hebt geen vechtlust meer over. Dat is mooi! Wanneer je geen strijdlust meer hebt, kun je stoppen met vechten om te zorgen dat het lukt – want ermee vechten verandert duidelijk niets aan de situatie.
 
Wanneer we niet meer vechten om iets te laten gebeuren zoals wij het willen, verandert onze energie. We geven ons over aan wat er is en al kan dat behoorlijk moeilijk zijn, we zijn steeds meer bereid om de feiten onder ogen te zien – en we worden meer aanwezig.
 
Het is de kunst om een doel los te laten, zodat we verder kunnen met iets wat aantrekkelijker en positiever is. Zoals dit:
 
Ik ga hier niet meer mee vechten omdat ik bovenal vrede wil.
 
– Ik ga hier niet meer tegenaan duwen omdat ik liever iets doe wat veel gemakkelijker is.
 
– Ik ga van gedachten veranderen, omdat ik iets anders heb bedacht dat veel leuker is.
 
– Ik ga mijn aanpak veranderen, omdat ik denk dat ik een veel betere manier gevonden heb
om te krijgen wat ik wil.
 
– Ik geef de strijd op omdat ik vrij wil zijn.
 
Op die manier laten we een droom achter ons, niet omdat we er genoeg van hebben of omdat we verslagen zijn (zelfs al hadden die gevoelens je tot dit punt gebracht), maar meer omdat we naar iets anders onderweg zijn waaraan we de voorkeur geven – we gaan voor ideaal. Je bent niet aan het wegrennen of iets aan het afwijzen. Je bent gewoon tot het besluit gekomen dat er andere prachtige dingen op je liggen te wachten en dat je ze meteen gaat ophalen.
 
Goede reis.

Uit: Het plan van je verlangen – Danielle Laporte

Wil je meer horen en ervaren hoe je moeiteloser kan leven in deze tijd? Je goed kan voelen bij de keuzes die je maakt. 8 november geef ik een lezing met Frances Meester in de Zwolse Theaters. Over de tijd waarin we leven/de mens in deze tijd/de mogelijkheden van nu. Er is live muziek, je krijgt tools, inspiratie en nieuwe inzichten. Meer informatie en verkoop tickets.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.